Vi hade tänkt grilla fiskspett men det var för kallt för att grilla ute. Därför fick det bli en ugnsrätt istället.
500 gr marulk
500 gr lax
4 pilgrimsmusslor, ej nödvändigt
200 gr gorgonzola, inte för stark
4 msk torrt vitt vin
citron
salt
Gör ett gott potatismos och spritsa ut det (se bild). Ställ ugnen på 175 gr. Lägg fisken i en ugnsfast form, skär skåror i fisken och lägg i gorgonzola, häll vinet över fisken samt pressa citron över, salta. Sätt in en ugnstermometr i fisken. Ställ in potatismoset och fisken i ugnen. Fisken är klar vid 54 grader. Under tiden fisken står i ugnen gör man såsen.
Vermouthsås
1 shallottenlök
2 msk smör
2 dl vitt vin
½ grönsaksbuljong
1 dl torr vermouth
2 dl créme fraiche
spadet från fisken i ugnen
lite örtkrydda
Hacka löken fint. Lägg löken i en kastrull och låt löken mjukna i smöret, häll på vitvinet, låt koka en stund. Häll väskan genom en sil och lägg tillbaka den silade väskan i kastrullen. Lägg i grönsaksbuljongen, vermouthen samt créme fraichen. Reducera såsen tills 3 dl återstår. Ta lite av spadet från fisken och lägg i såsen, salta och krydda efter smak. Servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar