lördag 1 maj 2010

Marulk och lax med gorgonzola, pilgrimmussla, vermouthsås och gratinerat potatismos

Vi hade tänkt grilla fiskspett men det var för kallt för att grilla ute. Därför fick det bli en ugnsrätt istället.



















500 gr marulk
500 gr lax
4 pilgrimsmusslor, ej nödvändigt
200 gr gorgonzola, inte för stark
4 msk torrt vitt vin
citron
salt






Gör ett gott potatismos och spritsa ut det (se bild). Ställ ugnen på 175 gr. Lägg fisken i en ugnsfast form, skär skåror i fisken och lägg i gorgonzola, häll vinet över fisken samt pressa citron över, salta. Sätt in en ugnstermometr i fisken. Ställ in potatismoset och fisken i ugnen. Fisken är klar vid 54 grader. Under tiden fisken står i ugnen gör man såsen.

Vermouthsås
1 shallottenlök
2 msk smör
2 dl vitt vin
½ grönsaksbuljong
1 dl torr vermouth
2 dl créme fraiche
spadet från fisken i ugnen
lite örtkrydda

Hacka löken fint. Lägg löken i en kastrull och låt löken mjukna i smöret, häll på vitvinet, låt koka en stund. Häll väskan genom en sil och lägg tillbaka den silade väskan i kastrullen. Lägg i grönsaksbuljongen, vermouthen samt créme fraichen. Reducera såsen tills 3 dl återstår. Ta lite av spadet från fisken och lägg i såsen, salta och krydda efter smak. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar