Ett gott baguette passar alltid.
Använd kallt vatten till degen. Det blir både godare och bättre då.
Saltet tillför man på slutet, degen blir matt och med långa hål i degen.
Jag använder baguetteplåt som jag köpt hos "Bagaren och Kocken", om du inte har det funkar det att lägga rullade handukar mellan baguetterna när de jäser.
6 dl kallt vatten
50 gr jäst
3 dl durumvete
2 dl vetemjöl special med fullkorn
3 msk olivolja
ca 8 dl vetemjöl special
1 msk salt
Häll vattnet i en bunke, lägg i jästen och låt den smälta. Tillsätt olivoljan och mjölet.
Låt degen arbeta 20 min i assistenten. Degen skall vara ganska lös. Om inte tillsätt mera vatten och arbeta lite till.
Tillsätt saltet och låt arbeta 2 minuter till.
Jäs i 2 tim på en ganska kall plats.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre delar.
Ta degbiten, knåda inte och vrid den till en baguette, lägg på plåt.
Jäs minst 1 timma. Man kan garnera med lite sesamfrön, havssalt eller solrosfrön.
Förvärm ugnen på 250 grader, ställ in en skål med vatten i längst ner i ugnen.
Grädda i 10 min, sänk temperaturen till 200 grader, ta ut vattnet och grädda i ca 5 minuter till.
Låt kallna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar