söndag 8 oktober 2017

Creme brûlée med Sous vide

Äntligen har jag köpt en Sous vide, den kommer bli rolig att lära sig. Min favoritdessert är crème brûlée och det är perfekt att göra i Sous vide. Hittade lakritssalt i en butik och den passar perfekt som smaksättare. Det går bra med vanligt salt också. Vill du ha lakritssmak, lägg i 1 krm lakritspulver.
Jättegott är det också att riva ner det yttersta på skalet på en halv apelsin eller citron i smeten.

6 st (0,23 liter/st)  Mason jars ball

8 äggulor (160g)
1,4 dl strösocker (90g)
1 msk vaniljsocker eller 1 st urskrapad vaniljstång
1 krm lakritssalt eller salt
6 dl grädde
Råsocker, att bränna av vid servering

Blanda ihop äggulor, vaniljsocker, salt och socker. Blanda ner grädden.
Häll smeten genom en sil försiktigt, så försvinner alla bubblor, upprepa en gång till.
Fördela smeten i Mason jars ball försiktigt.
Stäng locket med två fingrar, “fingertip tight”. Man skall kunna öppna med två fingrar.
Lägg ner dem i vattnet. 
Grädda dem i en timme när Sous vide kommit upp 83 grader.
Ta upp dem ur vattnet och låt svalna. När de svalnat ställ dem i kylen

Vid serveringen, strö över ett lager med råsocker på varje.
Bränn av med en brännare eller placera dem högt upp under grillen i ugnen på högsta värme.
Servera gärna med hallonsorbet eller mangosorbet och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar