Kalkon, stekt i stekpåse är lättlagad och kalkonen blir både saftig och jättegod. Fyllningen som är inne i kalkonen, ger en härlig örtig smak på kalkonen.
Eftersom man lagar i en påse, så är det lätt att ta tillvara på skyn för att laga den goda såsen.
Det bästa med kalkon till middag är att den räcker till många och de allra flesta brukar gilla kalkon.
Kalkon, ca 4-6 kg
Fyllning:
Färska kryddor (Rosmarin, salvia, dragon, timjan, persilja)
1 st citron, i skivor
2 st äpplen i skivor
2 st gula lökar skivade
15 st Aprikoser, torkade
15 st Katrinplommon, torkade
50 g smör
————————————-
1 st citron, att pressa
50 smör
Svartpeppar
Rosépeppar
Timjan, torkad
Provensalska kryddor
Salt
Stek de färska kryddorna, skivor från en halv citron, 1 st äpple i skivor, 1 gul lök i skivor, 10 st aprikoser och 10 st katrinplommon i smör så de är varma när man fyller kalkonen. Låt svalna lite.
Salta och peppra inuti kalkonen. Fyll kalkonen med den varma fyllningen. Sy ihop fyllningshålet med hjälp av nål och stektråd. Bind upp så att lår och vingar ligger tätt mot kalkonen.
Ta fram en stor stekpåse, som passar vikten/storleken på kalkonen.
Ta resten av citronskivorna, lökskivorna, äpple skivorna, aprikoserna och katrinplommonen och lägg dem i botten av stekpåsen.
Pensla kalkonen med pressad citron och mycket smör, salta och peppra ordentligt.
Krydda med torkad timjan och/eller med provensalska kryddor.
Lägg ner kalkonen i stekpåsen på resten av fyllningen. Häll i 3 dl vatten. Finns hals och lever med i kalkonen, kan man med fördel lägga dem i stekpåsen för smakens skull. Stäng påsen med klammern så väskan inte rinner ut.
Gör ett hål på påsen, (så att luften kommer ut) men se till att väskan inte kan rinna ut.
Ungstemp: 225 grader den första timmen sedan 175 grader
Lägg kalkonen på sidan i en form, använd hopskrynklad aluminiumfolie för att stötta om det behövs.
Ugnen ska stå på 225 grader.
Stek först 30 minuter på ena sidan, vänd till andra sidan och stek ytterligare 30 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och lägg kalkonen med bröstet upp. Sätt i en stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen, till exempel i låret eller i bröstet. Klar vid 70 grader vid låret.
Ta vara på skyn i stekpåsen för att använda som grund till såsen.
När den är klar kan man lägga kalkonen i grillfolie och bädda ner den i en filt i sängen för att hålla kalkonen varm.
Såsen:
Skyn från kalkonen
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 - 4 msk svart vinbärsgelé
Soja
Peppar och salt
Maizenamjöl
Börja med att koka ner skyn tills hälften återstår. Lägg i grädde, creme fraiche och svart vinbärsgelé. Smaka av med soja, peppar och salt. Tillsätt maizena tills såsen är lagom tjock,
Servera med klyftpotatis, kokt broccoli, syltlök, svart vinbärsgelé och med den goda såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar