400 g torskfilé eller valfri vit fisk
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 ½ tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1 ½ fiskbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor (med skal)
1 burk musslor
• Skölj och strimla purjolöken.
• Skala och hacka löken
• Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blivit mjuk.
• Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
• Tillsätt vin och fiskbuljong. Koka samman ett par min.
• Tillsätt grädde, créme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. Låt sjuda 15 min.
Ända hit kan man förbereda i god tid.
• Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
• Lägg i fisken och sjud i ca 5 min eller tills fisken blivit fast.
• Servera räkor och musslor vid sidan av i skålar (allergiska pers.)
• Servera med varm baguette och aioli.
Aioli (Vitlöksmajonäs) att servera vid sidan om.
För 4 pers.
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl majsolja
1 tsk vinäger
1 dl créme fraiche
1 ½ tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
1 ½ krm salt
3-4 vitlöksklyftor
Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur.
Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan. Först droppvis, sedan i en fin stråle.
Rör hela tiden kraftigt.
Bland i vinägern. Rör ner créme fraichen.
Rör i tomatpurén, cayennepeppar och salt samt pressa i vitlök.
En lättare variant av aioli
1,5 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
2 tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
lite salt
Blanda allt utom saltet, smaka av och salta efter smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar