söndag 2 maj 2010

Nötkaka

En god kaka till kaffet är alltid gott. Per Morbergs grundrecept, men jag har ändrat receptet lite grann. Man kan göra en god bakelse av denna. Vispad  grädde på  en skiva nötkaka och strö blåbär eller hallon över och man har en bakelse.


















100 gr smör
3 ägg

2 dl strösocker
1 ½ dl malda hasselnötter (ca 75 gr hela)
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175 grader,
Mal hasselnötterna i mixer.
Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig och ljus smet.
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp. Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.
Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i bunken med äggsmeten. Blanda ner de malda hasselnötterna.
Häll smeten i väl smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i cirka 35 minuter. Stjälp upp och låt svalna.

2 kommentarer:

  1. Hej Lolo,

    Intressant recept, och jag tror bestämt jag gjort någhot liknande förut - hittar bara inte receptet just idag när jag fick "sug" på nötkaka.

    En fråga bara: Var är smöret?

    I instruktionerna skriver du om att smälta smöret, men du har inte angivit "hur mycket"?

    Mvh,
    Göran

    SvaraRadera
  2. Självklart skall det vara smör i. Har lagt till smöret nu, så nu skall det funka.

    SvaraRadera