måndag 23 januari 2012

Ravioli med olika fyllningar och såser

Att göra sin egen ravioli är verkligen kul. Det tar lite tid men blir gudomligt gott. Vi har en pastamaskin, men man kan använda färdigköpt pastadeg och kavla själv. Har även köpt en ravioli maker. Viktigt är att degen inte får torka, så lägg den mellan fuktiga handdukar efter hand.
Servera raviolin med lite olika såser.









4 person(er)

Hemgjord Ravioli:

300 g durumvetemjöl eller Tipo 00
3 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt

Lägg mjölet i en hög, gör ett hål i mitten och knäck i äggen, häll i oljan och salta.
Knåda ihop allt för hand till en smidig deg.
Lägg degen i plastfolie och låt vila 30 minuter.

Förslag på fyllningar: Låt fantasin flöda!

Räkfyllning:
20 st räkor, skalade
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven
1 msk hackad dill

Pestofyllning:
2 msk pesto
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven

Parmafyllning:
2 msk hackad valfri parmaskinka
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven

Spenatfyllning:

Färsk spenat 400 g
250 g ricotta
100 g parmesanost, riven
1 ägg
1 citron, rivet skal, bara det gula
1 krm muskotnöt

Förväll spenaten i en stor stekpanna med lite vatten. Lägg i ett durkslag för att rinna av. Krama ur vätskan och mixa ihop med ricotta, ost , ägg, citronskal och muskot till en krämig smet.

Olika såser till ravioli eller pasta:

Valnötssås:

3 dl grädde
1 ½ dl vitt torrt vin
2 msk kalv eller grönsaksbuljong
1 - 2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl parmesan, riven
½ dl mozzarella, riven
½ dl ricotta
salt och peppar
20 valnötter, finhackade och man vill lyxa till det, tillsätt 20 g rostade pinjenötter.

Börja med att koka upp grädde och vitt vin.
Lägg i buljong och låt koka ca 5 minuter.
Tillsätt vitlök, parmesan, mozzarella och ricotta.
Låt koka ihop ett par minuter.
Salta och peppra.
Ta bort från värmen och tillsätt de hackade valnötterna.
Låt inte såsen koka med valnötter. Den blir bitter då.
Servera till pasta.

Enklare variant av Valnötsås:

2 skivor vitt bröd
1 dl mjölk
20 valnötter
50 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
10 g persilja
½ dl parmesan, riven
½ dl olivolja
salt och peppar

Lägg brödet i blöt i mjölken ett par minuter. Mixa ihop samtliga ingredienser i mixer till en slät sås.
Värm den försiktigt. Låt inte såsen koka. Då blir den bitter.
Servera till ravioli, fyllda med ricotta och spenat.

Rostad Tomatsås:

Ugnstemperatur 225 grader
eller 200 grader (varmluft)

8 st tomater
1 st schalottenlök
5 st vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 msk äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger
3 msk tomatpuré
2 krm chiliflingor
½ dl vatten eller vitt vin
½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
olivolja
Färsk  timjan
Färsk basilika
Färsk rosmarin

Dela tomaterna i halvor. Hacka löken. Lägg tomathalvorna i en ugnsform.
Strö över lökhacket, vitlöken och de färska kryddorna. Ringla lite olivolja och lite vitt vin över.
Ställ in i ugnen och låt stå tills tomaterna släpper lite vätska, ca 30 minuter.
Häll över allt i matberedaren och mixa til en slät sås.
Häll över till en kastrull och lägg i chiliflingor, socker, tomatpuré,  svartpeppar, lite mer vin och smaka av med vinäger.
Smaka av med salt och låt puttra ihop på låg värme ca 10 minuter eller till önskad konsistens.
Servera till pasta.

Gorgonzolasås:

3 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 msk kycklingfond
1 ½ msk HP-sås
1 tsk worchestersås
1 msk vit balsamvinäger
125 gr gorgonzola

Koka upp grädde och vin. Lägg i kycklingfond, HP-sås, worchestersås och balsamvinäger.
Koka ihop såsen ca 10 minuter. Lägg i gorgonzolan och låt såsen koka ytterligare 15 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar