Då är det skönt att baka bröd, i dessa bröd tillsätter jag 2 st rivna morötter, det gör att brödet blir extra saftigt och får en härlig färg.
50 gr jäst
5 dl kallt vatten
5 msk olivolja
1,5 dl vetekli
3 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl special
2 st rivna morötter
1 dl solroskärnor
1 msk salt
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivoljan. Tillsätt vetekli, rågsikt och nästan allt mjöl. Lägg i morotsrivet och arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Degen skall lossna från kanterna, om inte tillsätt mer mjöl. Lägg i solroskärnor och salt och låt degen arbeta ca 4-5 minuter tíll. Låt jäsa på kall plats ca 3 timmar. Forma degen till 2 st bröd och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Låt bröden kallna på galler utan bakduk över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar