söndag 28 november 2010

Morotsbröd

Snön vräker ner utanför fönstret och det känns skönt att vara inne. Småfåglarna har det inte lätt nu så vi har fyllt på ordenligt med fågelfrön och talgbollar överallt i trädgården. Det kryllar av fåglar runt fågelborden, både hackspett, gröngöling och massvis med småfåglar.
Då är det skönt att baka bröd, i dessa bröd tillsätter jag 2 st rivna morötter, det gör att brödet blir extra saftigt och får en härlig färg.




50 gr jäst
5 dl kallt vatten
5 msk olivolja
1,5 dl vetekli
3 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl special
2 st rivna morötter
1 dl solroskärnor
1 msk salt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivoljan. Tillsätt vetekli, rågsikt och nästan allt mjöl. Lägg i morotsrivet och arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Degen skall lossna från kanterna, om inte tillsätt mer mjöl. Lägg i solroskärnor och salt och låt degen arbeta ca 4-5 minuter tíll. Låt jäsa på kall plats ca 3 timmar. Forma degen till 2 st bröd och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Låt bröden kallna på galler utan bakduk över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar