Det är den kalla jäsningen som är hemligheten med detta bröd.
Man kan variera sig genom att tillsätta soltorkade tomater eller hackade valnötter istället för solroskärnor.
2 st bröd
Ugnstemperatur 200 grader.
50 gr jäst
6 dl riktigt kallt vatten
5 msk olivolja
14 -15 dl vetemjöl special eller franskbrödsmjöl, man kan variera sig att ta olika ljusa mjölsorter
1 msk salt
1 dl solroskärnor
Börja med att lösa upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt oljan och mjölet.
Låt allt arbeta i en matberedare i minst 12 minuter.
Känns degen för lös tillsätt lite mer mjöl, degen skall släppa från bunkens kant, då är den färdig.
Tillsätt slutligen saltet och solroskärnorna. Arbeta degen minst 5 minuter till.
Ställ degen på en kall plats att jäsa minst 2,5 timme under en fuktig handduk.
Lägg degen på bakbordet och dela den i två bitar.
Knåda biten ordentligt och platta ut den med nävarna till en platta.
Vik den tillplattade degen om varandra (precis som en handduk viks i tre delar) så luft kommer in i brödet och rulla till ett avlångt bröd.
Låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur.
Lägg brödet på en plåt och skär lite skåror i det snabbt, pensla med vatten och strö över lite solroskärnor.
Om du vill ha extra knaprig yta, slänger man in några isbitar på botten i ugnen när man ställer in brödet.
Grädda i 200 grader i ca 35 - 40 minuter. Brödet skall kännas ihåligt när man knackar på det.
Låt svalna utan handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar