torsdag 25 november 2010

Barkis

Mina föräldrar hade fiskaffär i Göteborg när jag växte upp, så det blev naturligt att äta stekt fisk och skaldjur med nybakat barkis (köpta i bageriet intill) på lördagarna efter affären stängt. Både gott och snabblagat var det. Jag kan längta efter dessa lördagar ibland som vuxen. I Göteborg brukar man använda mjölk som degväska men jag gillar att blanda vatten och mjölk. 
Här kommer ett recept på ett barkis:



 2 st

50 gr jäst
6 dl riktigt kallt vatten eller hälften mjölk och vatten
5 msk olivolja
14 -15 dl vetemjöl special
1 msk salt


Vispat ägg
Vallmofrön


Börja med att lösa upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt oljan och mjölet.
Låt allt arbeta i en matberedare i minst 10 minuter.
Känns degen för lös tillsätt lite mer mjöl, degen skall släppa från bunkens kant, då är den färdig.
Tillsätt slutligen saltet . Arbeta degen minst 3 minuter till.


Ställ degen på en kall plats att jäsa minst 2,5 timme under en fuktig handduk.

Lägg degen på bakbordet och dela den i två delar.
Knåda delen ordentligt och dela delen i tre delar, rulla ut varje del till en lång rulle.
Lägg dem ihop och fläta ihop dem.
Låt jäsa minst i timme.



Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrön.
Om du vill ha extra knaprig yta, slänger man in några isbitar på botten i ugnen när man ställer in brödet.
Grädda i 200 grader i ca 30 - 35 minuter. Brödet skall kännas ihåligt när man knackar på det.
Låt svalna utan handduk.

4 kommentarer:

  1. Hej. Bröden ser fina ut. Vad blir det för skillnad på om man har bara mjölk eller hälften mjölk, hälften vatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blir lite mer fylliga med mjölk i degen.

      Radera
  2. Jäpp, tog bara mjölk. Ungarna älskar brödet.

    SvaraRadera
  3. Kul att ungarna gillade brödet. Alltid kul att få respons.

    SvaraRadera