Mina föräldrar hade fiskaffär i Göteborg när jag växte upp, så det blev naturligt att äta stekt fisk och skaldjur med nybakat barkis (köpta i bageriet intill) på lördagarna efter affären stängt. Både gott och snabblagat var det. Jag kan längta efter dessa lördagar ibland som vuxen. I Göteborg brukar man använda mjölk som degväska men jag gillar att blanda vatten och mjölk.
Här kommer ett recept på ett barkis:
2 st
50 gr jäst
6 dl riktigt kallt vatten eller hälften mjölk och vatten
5 msk olivolja
14 -15 dl vetemjöl special
1 msk salt
Vispat ägg
Vallmofrön
Börja med att lösa upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt oljan och mjölet.
Låt allt arbeta i en matberedare i minst 10 minuter.
Känns degen för lös tillsätt lite mer mjöl, degen skall släppa från bunkens kant, då är den färdig.
Tillsätt slutligen saltet . Arbeta degen minst 3 minuter till.
Ställ degen på en kall plats att jäsa minst 2,5 timme under en fuktig handduk.
Lägg degen på bakbordet och dela den i två delar.
Knåda delen ordentligt och dela delen i tre delar, rulla ut varje del till en lång rulle.
Lägg dem ihop och fläta ihop dem.
Låt jäsa minst i timme.
Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrön.
Om du vill ha extra knaprig yta, slänger man in några isbitar på botten i ugnen när man ställer in brödet.
Grädda i 200 grader i ca 30 - 35 minuter. Brödet skall kännas ihåligt när man knackar på det.
Låt svalna utan handduk.
Hej. Bröden ser fina ut. Vad blir det för skillnad på om man har bara mjölk eller hälften mjölk, hälften vatten?
SvaraRaderaDe blir lite mer fylliga med mjölk i degen.
RaderaJäpp, tog bara mjölk. Ungarna älskar brödet.
SvaraRaderaKul att ungarna gillade brödet. Alltid kul att få respons.
SvaraRadera