Nu när blåbären är mogna och det är fullt med blåbär i skogen, passar jag på att göra denna paj från Arlas hemsida: För receptet : Blåbärspaj med mandel. På Arla finns många goda recept att bli inspirerad av.
Jag tycker man skall tillföra 1 msk balsamvinäger i fyllningen, det förhöjer smaken på blåbären.
Ugnstemperatur 225 grader
6-8 port
3 dl vetemjöl1/2 dl strösocker
125 g Arla smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel
Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl
Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.
Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar