måndag 10 september 2012

Lolos Äppelkaka


Nu är det äppeltider i trädgården. Hösten är här och det doftar härligt av de mogna äpplena.
Passa på att laga/baka med dem i pajer och i kakor och NJUT av de fina och klara höstdagarna!



Ugnstemperatur 175 grader.

200 gr smör, rumstempererat
2 dl socker
4 ägg
1 msk citronsaft
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

Fyllning:
4 st äpple, helst syrliga
2 msk socker
1 tsk mald kanel
1 tsk stött kardemumma
20 st hackade mandlar eller hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med avtagbar kant.
Rör socker och smör poröst. Tillsätt äggen och citronsaften.
Blanda ihop mjölet med vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i smeten.

Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Blanda runt dem i socker, kanel och kardemumma.

Bred ut hälften av smeten i formen. Lägg på äppelklyftorna och bred resten av smeten över.
Strö över nötter och grädda i 175 grader ca 45 minuter.
Servera med vaniljsås eller grädde.



1 kommentar:

  1. Hej där! Ja äpplen har t o m jag i norr och donar med allehanda recept. Nu måste jag ta del av dina också!
    Kram
    Carin

    SvaraRadera