torsdag 15 december 2011

Potatisbröd

Ibland får man potatis över, då passar det bra att använda potatisen i baket. För finns det någon härligare doft än av nybakat bröd. Jag brukar jäsa degen i en stor spansk skål, bara för det är så vackert!







2 st bröd
Ugnstemperatur 200 grader

50 gr jäst
6 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
6 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
3 st potatis, kokt och pressad
1 tsk brödkrydda
1 msk salt

Börja med att lösa upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt oljan och rågsikt.
Lägg i den mosade potatisen, brödkrydda och tillsätt vetemjölet, lite i taget i assistenten.
Arbeta degen minst 12 minuter.
Degen skall kännas fast och smidig och släppa från kanten. Annars tillför mer mjöl.
Tillsätt saltet och arbeta degen i 3 minuter till.
Lägg över degen i en stor bunke och jäs minst 1 timme i rumstemperatur.


Dela degen i till två halvor. Platta till deghalvan och vik den som en handduk (för att få in luft i brödet) och forma till en limpa.
Jäs bröden under handduk ca 40 minuter.
Grädda  dem ca 30 minuter i 200 grader. Låt bröden kallna under handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar