Viktigt är att den torkade frukten ligger i rommen minst 12 timmar. Kakan skall inte ätas nybakad utan blir bäst, när den får ligga minst ett par dagar och dra åt sig smakerna.
Ugnstemperatur 175 grader
250 gr blandad torkad frukt
t ex fikon, tranbär, blåbär, aprikos, russin
1 dl rom
Hacka de torkade frukterna fint och blanda dem med rommen.
Låt stå minst 12 timmar.
100 gr blandade nötter
t ex valnötter, paranötter, hasselnötter eller valnötter
150 gr smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin, finrivet skal
1 st citron, finrivit skal
Smörj och bröa en form med ströbröd eller cocos.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och lägg i frukten.
Rör om allt.
Tillsätt de hackade nötterna, de finrivna skalen från apelsinen och citronen.
Rör ner allt i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda ca 55 minuter i 175 grader, på nedersta falsen.
Känn med sticka att den är torr.
Låt svalna lite innan du stjälper ut den.
Låt stå och dra ett par dagar innan du äter den.
varför ska stå så länge ? tänkte baka till nyår då får jag käka 2013 i så fall
SvaraRadera