söndag 3 oktober 2010

Äpplepaj

Hösten är här och med den kommer äppletid. Visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka äpplen till en god paj. Idag fick det bli en överbakad paj.





Ugnstemperatur 175 grader.

Mördeg:
125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
1 tsk vatten

Fyllning:

5 st skalade, utkärnade och skivade äpplen
1 dl råsocker
1 dl muscavosocker
1 msk malen kanel

Lägg allt till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i lite plastfolie i kylen minst 30 minuter.
Degen delas i två bitar, den ena lite större.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel.
Lägg den i en smord pajform.

Fördela äpplena över degen och fördela sockret och kanelen över äpplena.
Kavla ut den andra degbiten till en cirkel och lägg den över äpplena.
Skär lite snitt i pajlocket och pensla med vispat ägg.
Strö över lite råsocker.
Grädda i 175 grader i ca 35 min.
Servera med vaniljsås eller med glass.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar