torsdag 14 oktober 2010

Toscaäpplekaka

En lättlagad kaka med härlig toscaglasyr. Jag har köpt mig en "Mor Huldas äppelskalare" en grej som både skalar, kärnar ur och klyftar äpplet. Helt otroligt bra, nu kan man lätt göra goda kakor och mos.




100 gr smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 ,25 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen, skalade, och skivade
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och sist smöret. Blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad form. Tryck ner äppleskivorna i smeten och pudra över med kanel.
Grädda i 25 minuter i 175 grader.

Ta ut kakan. Höj ugnen till 200 grader.

Toscaglasyr:
50 gr smör
3/4 dl socker
1 påse mandelspån
1 msk mjöl
1 msk grädde eller mjölk

Smält smöret och sockret i en kastrull. Tillsätt mandeln, mjölet samt grädde, rör hela tiden.
Häll glasyren över kakan och fördela den. Grädda ytterligare 8-10 minuter tills fin färg.
Servera med en klick grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar