söndag 17 juni 2012

Havtornskaka

Nu finns det fryst havtorn att köpa, då måste man prova att baka en kaka med havtorn.
I denna kaka ingår även banan som gör den saftig och god.
Har man inte havtorn hemma går det bra att använda röda vinbär istället.






Ugnstemperatur 175 grader

100 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
1 ägg
1½ dl mjölk
1 dl turkisk yoghurt
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kardemunna, malen
1 krm salt
1 banan
1 dl havtorn
råsocker
smör och råsocker till formen

Börja med att smörja en form med avtagbar kant, "bröa" den med råsocker.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljssocker, kardemumma och salt.
Rör ner det i smeten.
Fördela halva smeten i formen, skiva bananen och fördela den över smeten. Strö över havtornen.
Fördela resten av smeten över och avsluta med att strö över råsocker.
Grädda längst ner ugnen i 175 grader ca 45 minuter.
På slutet av gräddningen lägg ev. ett bakplåtspapper över.

4 kommentarer:

  1. Det låter smaskens:)
    Ha en fin kväll kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik

    www.larssens.se

    SvaraRadera
  3. Tack för en mycket god kaka, jag har bakat två år nu då jag hittat bär i trädgården. Igår bad en om att få receptet så jag skickar vidare länken. /Torbjörn, Petalax Finland.

    SvaraRadera