tisdag 28 juli 2020

Brioche-hamburgerbröd

Detta brödet blir perfekt till hamburgaren eller halloumin. De blir mjuka och luftiga. För att få fin färg på brödet tillsätter jag lite gurkmeja.



Ugnstemperatur 225 grader
12 st.

11 dl vetemjöl special
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk socker
50 g jäst
1 tsk salt
½ - 1 krm gurkmeja, beroende på hur mycket färg du vill ha på bröden
1 ägg, att pensla med
sesamfrön

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i bak bunken (assistenten) och häll på lite av mjölkblandningen så jästen löses upp.
Häll i resten av mjölkblandningen, socker och salt. Om du vill ha färg på brödet, tillsätt gurkmeja. Tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Degen skall skall kännas smidig och elastisk.
Jäs degen ca 40 minuter under duk.
Ta upp degen och knåda lite för hand. Dela den i två halvor. Dela sedan varje halva i sex bitar.
Rulla dem till bollar och platta till dem lite för hand eller med kavel.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter eller tills fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar