tisdag 2 september 2014

Äppelkaka med björnbär

Denna kaka är saftig och lättbakad. Man kan göra den med plommon, äpple, päron eller ananas. Bären behövs inte med det blir en fin brytning.  Använd hallon, blåbär, vinbär, björnbär eller vad du har hemma.



Ugnstemperatur 175 grader

175 gr smör, rumsvarmt
1 3/4 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
3 - 4 st äpple

1 dl björnbär
citron, pressad
kanel
2 msk brun farin
2 msk pärlsocker

Börja med att lägga ett smörpapper i en form 30 x 40 cm.

Blanda smör och socker och vispa med en elvisp till en pösig smet.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.
Blanda i en bunke ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Sikta ner mjölblandningen i smeten med slickepott.
Tillsätt mjölken och rör runt försiktigt.

Ta bort kärnhuset i äpplet och klyfta dem i tunna klyftor. Pressa citron över.

Klicka ut smeten i formen och fördela den jämnt.
tryck ner äppleklyftorna i rader och fördela björnbären.
Strö över lite kanel, brun farin och pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 35 - 40 minuter.

Kolla med sticka att den känns torr.
Servera med vaniljsås eller med glass.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar