Kungen i svampskogen är Karljohan, tycker jag. Här får det bli en härlig soppa som förrätt.
8 person(er) som förrätt
1 liter Karljohan
350 gr purjolök (endast det vita)
200 gr gul lök
1 vitlöksklyfta
100 gr blekselleri
100 gr ankflott eller smör
Salt och peppar
2,5 liter kycklingfond
5 dl créme fraiche
Topping:
1 purjolök (endast det vita)
200 gr rotselleri
1 msk ankflott eller smör
Ansa karljohansvampen, skär bort stjälkarna och lägg hälften av hattarna åt sidan.
Skär purjolök, lök och blekselleri i tunna skivor.
Finhacka svampstjälkarna. Lägg dem i en gryta och fräs dem tillsammans med grönsakerna i ankflott eller smör. Salta och peppra. Tillsätt kycklingbuljongen och låt sjuda i 30 minuter.
Blanda sedan ner créme fraiche. Kör till puré med mixerstav och passera sedan genom en fin sil.
Smaka av med salt och peppar.
Topping:
Finstrimla purjolök och rotselleri och skär resten av hattarna i tunna skivor.
Fräs purjolök och rotselleri i ankflott eller smör.
Sautera sedan svampen utan matfett i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg upp purjolök- och selleriblandningen i en hög i mitten på sopptallriken,
Lägg på den sauterade Karljohanssvampen . Häll upp rykande varm soppa runtom.
Servera med ett gott bröd och en god Chablis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar