Blomkålsgratäng är en av mina favoriter när det gäller grönsaksrätter. Man kan också ta hälften broccoli eller annan grönsak. Pröva egna kombinationer. Man kan göra rätten i förväg och bara gratinera den när det passar.
Om man inte vill äta helt vegetariskt passar det bra med knaperstekt bacon till.
Ugnstemperatur 225 grader
4 person(er)
1 blomkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl blomkålsspad
muskotnöt, riven
vitpeppar och salt
125 gr riven smakrik ost
Dela blomkålen i buketter och lägg dem i en kastrull. Täck med vatten och salta. Låt koka ca 5 minuter, beroende på hur stora buketterna är. Känn med sticka, de skall ha kvar lite motstånd.
Sås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Lägg i lite taget av mjölk, grädde och blomkålsspad.
Låt koka ca 3 - 4 minuter under omrörning. Riv i rejält med riven muskotnöt och lite vitpeppar och salt.
Lägg i nästan all ost och smaka av.
Lägg de avrunna blomkålsbuketterna i en smörjd ugnsfast form. Häll över såsen och fördela lite riven ost över.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter om rätten är varm annars 20 - 25 minuter (kall).
Du är för duktig du.....tack för alla dina fina recept!
SvaraRaderaCarin