2 små eller 1 stor
Apelsin
6 Ägg (medelstora)
1 rågad tsk Bakpulver
0,5 tsk Bikarbonat
200 g malen Mandel
2,75 dl socker
Drygt 1 dl kakao
6 Ägg (medelstora)
1 rågad tsk Bakpulver
0,5 tsk Bikarbonat
200 g malen Mandel
2,75 dl socker
Drygt 1 dl kakao
1.
Spänn fast
bakplåtspapper i bottnen på en springform, smörj sidorna med smör.
2.
Ta bort
apelsinernas ”knapp”, lägg apelsinerna hela i en kastrull kallt vatten (ta till
vatten så att inte apelsinerna blir liggande på kastrullens botten under
kokningen), koka upp och låt koka i minst två timmar eller tills apelsinerna är helt
mjuka. Sila av och låt svalna. Dela och ta ut kärnor.
3.
Värm i något
läge av baket en ugn till 180 grader (eller 175 grader, om det känns bättre),
det är önskvärt att ugnen är varm då man når steg 4.
4.
Kör alla
ingredienser i matberedare, jag tycker att det ska finnas små orangea prickar
kvar, men de får inte vara alltför stora för då sjunker de till kakans nedre
del. Och ja, apelsinskalet ska vara med i kakan.
5.
Häll upp
smeten i springformen och ställ in i ugnen. Kakan ska vara i ugnen i 60
minuter, efter 30 minuter kan det vara läge att börja ha koll på kakan för i de
flesta ugnar kommer man att behöva lägga på folie på formen för att inte
ovansidan ska bli bränd. Jag brukar låta kakan svalna i formen ståendes på ett
galler eller något liknande under en handduk. För stilpoäng kan man garnera
kakan med apelsinzest.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar