torsdag 26 januari 2012

Ärtsoppa med rimmat fläsk


Det sprider sig härliga dofter i köket när ärtsoppan kokar.
När man gör ärtsoppa, blir det bättre att göra mycket soppa.
Den blir godare och det är utmärkt mat att frysa in.



12 portioner.

Första dagen:
1 kg gula ärter
Blötlägg ärterna i rikligt med vatten, byt vatten en gång. låt stå minst 12 timmar, gärna i ett dygn.

Andra dagen:
800 gr rimmat fläsk, skivat
2 st gula lökar, hackade
2 st morötter, skivade
½ purjolök, det vita, skivad
6 lagerblad
20 kryddpepparkorn
20 vitpepparkorn
2 tsk timjan
4 tsk mejram
2 st kryddnejlika
1,5 msk salt


Lägg fläsket i en gryta och slå på vatten. Koka upp.
Ta ur fläsket med en hålslev och spola av det.
Koka upp 3 liter nytt vatten och lägg i fläsket.
Lägg i ärtorna, morötterna, purjolöken, saltet och kryddorna.
Låt koka på svag värme ca 1,5 timme. Skumma några gånger och rör om emellanåt med en ballongvisp.
Skalen lossnar lättare om man gör så.
Servera med svensk senap och gärna lite varm punsch till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar