onsdag 28 februari 2024

Boeuf Bourguignon

  En rätt som kräver lite förarbete, men som sedan sköter sig själv i gryta, ugnen eller i crock-poten. Man kan göra den i god tid innan den skall serveras, grytan blir godare och fylligare då.

Välj ett kraftigt vin, helst franskt (Côtes du Rhône) att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten. 

Om man vill kan man laga grytan i Crock-Pot (Slökokare) eller i ugnen. Se nedan:



6 pers.
1 kg fransyska eller grytbitar 
1 dl mjöl
salt och peppar
1 dl balsamvinäger
300 gr rökt sidfläsk, skuren i mindre bitar
4 gula lökar i klyftor
2 st morötter, i mindre bitar
4 st vitlöksklyftor, finhackad 
2 st köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 msk fransk senap
Färsk timjan eller 2 msk torkad
1 flaska rött vin eller mer
4 st lagerblad
6 st hela vitpepparkorn
6 st hela svartpepparkorn
Salt och peppar

I gryta:
Börja med att skära fransyskan i 4 x 4 cm kuber. 
Vänd köttet (blandat med salt och peppar) i mjölet. 
Stek köttet i en het stekgryta och lägg över dem på ett fat. 
Häll i balsamvinägern i grytan och låt koka bort hälften. 
Häll vätskan över köttet. Stek all lök, sidfläsket, morötterna och fräs på tomatpurén. 
Lägg köttet och allt det andra stekta i grytan.
Häll  i vinet. Lägg i buljongtärningarna och 
kryddorna samt fransk senap i grytan. 
Se till att allt är täckt av vinet. Annars ta lite mer rödvin.
Rör om ordentligt. Låt koka ca 1-1,5 timme på låg värme.
Nu är det dags att lägga ner steklöken och champinjonerna. Se nedan:

25 st Steklök, ta bort spetsen på löken och häll över kokande vatten. Låt stå 5-10 minuter, det blir lättare att skala dem då.
200 gr champinjoner, i halvor
10 st syltlökar

Stek steklöken, champinjonerna och lägg över i grytan. Låt koka med 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med syltlök, potatismos eller kokt potatis.

Crock-Pot:
Här kan man lägga ner allt (utan steklök, champinjoner och syltlök) i crock-poten och lägg på locket. 
Ställ in på låg värme i ca 7 timmar. 
Stek steklöken och champinjonerna.
Lägg ner den stekta löken och de stekta champinjonerna i grytan och låt grytan småkoka 1 timme till på låg värme. Lägg i syltlöken. Klart!

Ugnen:
Ställ in i ugnen på 150 grader i minst 1,5 - 2 timmar med lock på grytan.
Under tiden steker man steklöken och champinjonerna, häll lite vitt vin över löken och champinjonerna, låt koka 3-4 minuter.
När det är cirka 40 minuter kvar av kokningen, tillsätter man steklöken, champinjonerna och syltlökarna. Ställ in i ugnen igen.

Servera med potatismos, pasta, kokt potatis eller med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar