torsdag 8 februari 2024

Focaccia med parmesan och rosmarin

 Ett lättbakat bröd med härliga smaker av parmesan och rosmarin. Perfekt till soppa eller gryta.


200 grader varmluft

25 gr jäst
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
6-7 dl vetemjöl, special
1 msk salt
Olivolja, att ha på brödet
Rosmarin, färsk eller torkad
1 dl parmesan, riven
Flingsalt

Bland jästen med vattnet, olivolja, honung och tillsätt lite vetemjöl i taget. Knåda degen ordentligt i assistenten. Tillsätt saltet och knåda degen lite till.
Degen skall kännas lite kladdig.
Jäs degen till dubbel storlek under en handduk.
Häll upp degen på en plåt med bakpapper på. Platta ut degen med mjölad hand tills den är ca 2 cm tjock. Låt jäsa igen under handduk tills dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Gör många hål i degplattan med mjölade fingrar och ringla rikligt med olivolja över. Strö över rosmarin, flingsalt och rosmarin.
Grädda i 200 gr varmluft ca 15 minuter eller tills fin färg. Lägg upp brödet på ett galler. Lägg ingen handduk över brödet. 
Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar