tisdag 19 november 2013

Sardellpaj med oliver (Pissaladière)

Sardellpaj med oliver, lök, vitlök och tomat (Pissaladière ) kommer från södra Frankrike. Den kallas även sydfransk pizza. Här har jag gjort en svensk variant på den.




 
 
 
Ugnstemperatur 200 grader

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
2  msk kallt vatten
1 krm salt

Blanda ihop degen i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en smord pajform ca 30 cm i diameter. Låt stå kallt ca 20 minuter.

Förgrädda pajbottnen ca 8 -10 minuter i 200 grader.
 
Fyllning:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Sardeller, Zeta 80 gr
1 msk tomatpuré
2,5 dl riven lagrad ost
½ dl soltorkade tomater, hackade
1 dl Kalamata oliver, utan kärna, hackade
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
 
Hacka all lök och stek den mjuk i smör på låg värme.
Lägg ner sardeller och tomatpuré och låt allt smälta ihop.
Fördela fyllningen på pajbottnen.
Fördela den rivna osten, de hackade soltorkade tomaterna och de hackade oliverna på pajbottnen.
Vispa ihop ägg och grädde.
Krydda med lite finkrossad svartpeppar.
Häll äggblandningen över pajen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med en god sallad och lite gräddfil (blandad med pressad vitlök och hackade soltorkade tomater).
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar