tisdag 1 januari 2013

Rödvinssås med rostad lök

Att göra en god rödvinssås är inte så svårt som det verkar. Denna sås blir gudomlikt god och fyllig. Smaken höjs av de rostade lökarna, som får koka med såsen. Man kan göra den i god tid och bara blanka av den med smör när den skall serveras ihop med en god köttbit.
Jag använder min elektriska automatiska omrörare "Stirr" till såsen. Otroligt smidigt när man gör sås som skall röras under reduceringen.


 
 
Ugnstemperatur 200 grader
 
3 st hela vitlökar
2 st gula lökar
olivolja
 
Sätt ugnen på 200 grader. Bryt vitlöken i klyftor och dela den gula löken i klyftor.
Lägg dem i en oljad ugnsform och rosta dem i 20 minuter.
 
1 dl strösocker
75 cl röttvin
1,5 dl koncentrerad kalvfond
6 dl vatten
2 tsk maizena
25 gr smör
svartpeppar
 
Smält sockret i en gryta till gyllenbrun färg.
Tillsätt all lök, röttvin, kalvfond och vatten.
Tryck med en slev på vitlöksklyftorna så innehållet kommer ut.
Låt såsen koka ner tills hälften återstår. Rör om då och då.
Sila av såsen.
Hit kan man förbereda.
Koka upp såsen och red av med maizena. 
Blanka av såsen med smöret.
Smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar