tisdag 1 januari 2013

Raita

En svalkande sås som passar perfekt till indisk mat.  Svårt att ge exakta måttangivelser, man får prova sig fram, allt beroende på hur man vill ha sin raita. Jag gillar den med lite hetta men samtidigt frisk i smaken. För smakens skull brukar jag alltid rosta hel spiskummin i en torr stekpanna först, och sedan mala den i en mortel, smaken blir intensivare då. Färgen tillsätter man bara för utseendets skull.







3 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta eller efter smak
1 krm paprikakrydda
½ krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin, rostad och malen efteråt
1 tsk malen koriander, gärna färsk (då får man pröva sig fram)
½ krm malen svartpeppar
1 dl riven grön gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
½ krm socker
salt
några droppar grön eller röd hushållsfärg för färgens skull

Blanda allt och smaka av med salt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar