En svalkande sås som passar perfekt till
indisk mat. Svårt att ge exakta måttangivelser, man får prova sig fram, allt
beroende på hur man vill ha sin raita. Jag gillar den med lite hetta men samtidigt frisk i smaken. För smakens skull brukar jag alltid rosta hel spiskummin i en
torr stekpanna först, och sedan mala den i en mortel, smaken blir intensivare då. Färgen tillsätter man bara för utseendets skull.
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta eller efter smak
1 krm paprikakrydda
½ krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin, rostad och malen efteråt
1 tsk malen koriander, gärna färsk (då får man pröva sig fram)
½ krm malen
svartpeppar
1 dl riven grön
gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
½ krm socker
salt
några
droppar grön eller röd hushållsfärg för färgens skull
Blanda allt och smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar