söndag 27 november 2011

Äpple och morotsbröd

Detta bröd får sin härliga färg från morötterna och sin friska smak från äpplet. Julmusten tillför sötman.




Ugnstemperatur 200 grader

50 gr jäst
6 dl vatten, kallt
4 msk olivolja
1 dl julmust
2 st morot
1 st äpple
15 -16 dl vetemjöl special
1 msk salt

Börja med att riva morötterna och äpplet (skalat).
Smula ner jästen i bunken och tillsätt vattnet, rör tills jästen löst sig.
Blanda ner olivolja och julmust.
Tillsätt mjölet lite i taget, de rivna morötterna och äpplet.
Arbeta degen minst 10 minuter i assistenten. Känn med fingret att degen är spänstig och att den släpper från kanten. Annars tillsätt mer mjöl eller vatten.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 3 minuter.
Låt jäsa ca 2 timmar med handduk över.
Arbeta degen kraftigt på bakbordet och forma till 2 st bröd. 
Jäs det gärna i jäskorgar.
Låt jäsa 30 minuter med handduk över.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Låt kallna under bakdduk.

1 kommentar:

  1. Hej, jag heter Terese och jobbar på Micael Bindefeld AB. Just nu jobbar vi med ett par spännande produktnyheter som vi tror kan passa din blogg!
    Maila gärna mig för mer information,
    Vänligen Terese
    terese.jansson@bindefeldab.se

    SvaraRadera