Ett härligt tunnbröd som vi bakar till jul varje år. Vi brukar göra hål i varje kaka innan den gräddas, så man hänga upp dem i taket. Det är ingen chans att brödet blir för gammalt för det har strykande åtgång.
Ungs temperatur 275 grader.
½ l mjölk
50 gr jäst
75 gr smält smör
450 g rågsikt
350 g vetemjöl
1 tsk salt
Smält smöret och häll på mjölken. Det skall kännas fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet lite i taget och tillsätt salt. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Degen skall kännas smidig och lossa lätt.
Dela degen i 30 st. bitar och rulla varje bit till en bulle och lägg dem på en plåt att jäsa 30 minuter.
Lägg en våt handduk över bullarna, annars torkar de för mycket tills man hinner baka ut dem.
Kavla varje bulle tunt med en slät kavel.
Och kör sedan över med naggkavel. Nagga noga.
Grädda i 275 grader i mitten av ugnen.
Baka kakan ca. 2 minuter, vänd den och baka tills fin färg.
Håll noga koll på dem i ugnen så de inte bränns.
Låt svalna utan handduk på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar