tisdag 12 december 2023

Tjocka revben med juliga smaker

 Saftiga revben är ett måste på julbordet hemma hos oss. Här får de ligga i en julig marinad innan de steks i ugnen. Kombon av hetta och sötma blir perfekt i marinaden.


8 pers.

2 kg tjocka revbensspjäll
2 gula lökar i klyftor
1 dl vatten

Marinad:
4 st vitlöksklyftor
1 st urkärnad chilifrukt, t ex spansk peppar
3 msk riven ingefära
1 ½ dl ljus soja, japansk typ
4 msk mörk soja, kinesisk typ
1 ½ dl juice från apelsin
2 msk fransk senap
5 msk svartvinbärsvinäger eller rödvinsvinäger
2 dl mörk muscovadosocker
2 msk honung
8 st kryddpepparkorn
6 st kryddnejlika
1 tsk svartpeppar, krossad
4 st stjärnanis

Hacka vitlök och chili fint.
Lägg det hackade i en kastrull med ingefära, ljus soja, mörk soja, apelsinjuice, fransk senap, vinäger, muscovadosocker, honung, kryddpeppar, kryddnejlika, svartpeppar och stjärnanis.
Lår allt koka ihop ca 15 - 20 minuter. Låt kallna.

Lägg ner revbensspjällen i dubbla plastpåsar och häll över den kalla marinaden.
Låt ligga i kylen, minst 5- 6 timmar. Ta upp revbenen ur marinaden.

Ta vara på marinaden och koka ihop marinaden ca 7-8 minuter till glaze.

Sätt ugnen på 150 grader.
Klyfta den gula löken och lägg den i botten på en ugnsfast form och häll på vattnet.
Lägg revbenen på löken med benen uppåt.
Sätt in en stektermometer på det tjockaste stället på revbenen.

Använd sen den kokta marinaden (glazen) att pensla revbenen med, då och då.
Vänd dem när de kommit upp i temperatur på 40 grader eller efter halva tiden ca 40 minuter.
Total stektid ca 1 ½  timme.
De är klara när de har en innertemperatur på 70 grader på det tjockaste stället eller när benen lossnar lätt.
Ta upp revbenen och sila bort löken i spadet. Lägg sedan ner revbenen i det silade spadet och låt kallna.
Värm gärna revbenen med lite av spadet.
De kan serveras både varma och kalla. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar