onsdag 7 november 2018

Oliv & svart bönröra med parmesankex

En god röra som passar att bjuda till ett glas champagne eller till mousserande vin.
Bra är att det inte blir så stark olivsmak på röran, utan att den passar de flesta i smaken.
Jag brukar rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den hoppar och sedan mala den i morteln, då kommer smaken fram bättre.


8-10 st. person(er)

2 burkar svarta bönor, 190 gr (Zeta)
1 burk urkärnade Kalamata Oliver, 290 gr (Zeta)
1 tsk rostad spiskummin
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1 dl olivolja

Skölj de svarta bönorna och mixa dem oliver, vitvinsvinäger, vitlök, cayennepeppar, svartpeppar och olivolja till en slät röra.

Servera gärna med Parmesankex. Se nedan:



Parmesankex

Ugnstemperatur 180 grader

100 g färskriven parmesan
120 g vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
½ tsk havssalt
torkade örter eller hackade pinjenötter till garnering

Blanda alla ingredienser i matberedaren eller arbeta ihop den för hand.
Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter.
Rulla dem i torkade örter, t ex rosmarin eller timjan eller i hackade pinjenötter.
Lägg rullarna i plastfolie och ställ in dem i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär varje rulle i 15 st skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda dem i  8- 10 minuter eller tills de fått lite färg.

TIPS! Du kan frysa rullarna och ta fram dom en halvtimme innan du skär dem till kex och gräddar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar