Jag brukar göra mitt eget vaniljsocker, det blir både godare och fylligare än det köpta. Och ibland hittar man ju också vaniljstänger i skafferiet som torkat och då passar det att göra eget vaniljsocker. Tänk på att när man har använt vaniljstänger till dessert eller liknande, ta tillvara på stängerna och låt dem torka ordentligt. Ett bra sätt att ta tillvara även använda vaniljstänger på.
Vaniljsocker:
2,5 dl strösocker
2 torkade vaniljstänger, de måste vara riktigt torra.
Dela de torkade vaniljstängerna i bitar. Blanda socker och stängerna i en kryddkvarn och mixa tills fin konstisens.
Limesocker
En annan variant på socker är limesocker. Perfekt att lägga i grädden, cremé fraichen eller strö över färsk frukt, ex jordgubbar.
2,5 dl strösocker
1 lime
Tvätta limen noga. Riv med rivjärn av det yttersta skalet på limen, se till att inget vitt kommer med.
Blanda ner det i sockret och låt stå minst 14 dagar. Doftar underbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar