fredag 22 juli 2016

Pizza bakad på baksten i gasgrillen med pizzasallad

När vi gör pizza på grillen använder vi en pizzasten från Weber.  Det doftar ljuvligt på altanen när pizzan bakas. Det gäller att ha hög värme på grillen för att den skall bakas bra, ca 225-250 grader.
Vi använder gärna Fornaio pizzamjöl till degen eller Tipo "00" från Ramlösa kvarn.

Så här gör man:
Tänd grillen. Lägg på bakstenen och fäll ner locket. Låt stå och värmas på 10 minuter.
Nu är det klart att lägga på pizzan.
Grädda under lock ca 12 minuter. Lyft på locket ibland och kolla färgen.




 

Blir 2 st pizzor

Pizzadeg:
6 dl pizzamjöl
2,5 dl vatten
20 gr jäst
5 msk olivolja
1 tsk salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt mjölet. Arbeta degen väl (ca 10 minuter) och tillsätt sist saltet och arbeta degen ca 3 minuter till.
Degen skall kännas smidig och lätt. Tillsätt annars mer vatten.
Låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur under duk.

Klipp ut två rundlar av bakplåtspapper som är lite mindre än formen på pizzan.
Baka ur två pizzabottnar och lägg dem på bakplåtspapper. Fyll med valfri fyllning.

Fyllning:
Här brukat vi variera oss.
Grunden är alltid tomatsås och ost.

Tomatsås
mozzarellaost
färsk basilika
timjan
oregano
baconskivor
Nötfärs, blandad med vitlök, svartpeppar och salt
skivade tomater
Chorizokorv
karljohan eller kantareller
man tar det som man tycker är gott, helt enkelt.

Pizzasallad:
7 dl strimlat vitkål
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Strimla kålen tunt. Stöt ca 6 dl vitkålsstrimlor med stöt (brukar använda morteln). Lägg allt i skål och tillsätt resten av vitkålsstrimlorna.
Lägg i olja, vinäger, salt och peppar. Låt stå minst två timmar i kylskåpet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar