En härlig lagom het lax som kan serveras med chilimajonnäs, syrad rödlök och tortillabröd.
Servera gärna med lite olika såser och grönsaker.
Het lax:
500 gr skinn-och benfri lax.
½ tsk anchochilipulver
1 krm malen spiskummin
1 krm malen koriander
2 krm Garam masala
1 krm socker
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
olja till stekning
Blanda ihop kryddorna.
Skär laxen i 4 x 4 cm kuber, vänd ner laxkuberna försiktigt i kryddblandningen.
Låt stå en stund och marinera.
Stek dem snabbt i lite olja tills de fått lite färg.
Syrad rödlök:
1 rödlök
1 lime, saften
½ msk olivolja
en nypa socker
salt
Skal och skiva löken tunt (helst med mandolin). Blanda ihop limesaft, olivolja, socker och salt.
Blanda ihop allt i skål och låt stå och mjukna fram till servering.
Chilimajonnäs:
1 ½ dl majonnäs eller hälften crème fraiche och resten majonnäs
1 lime, både skal och saft
chilipulver eller chiliflingor
Finriv det yttersta skalet på limen.
Blanda majonnäsen med limeskalen och saften från ½ limen.
Blanda ner chili efter smak.
Raita:
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta eller efter smak
1 krm paprikakrydda
½ krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin, rostad och malen efteråt
1 tsk malen koriander, gärna färsk (då får man pröva sig fram)
½ krm malen
svartpeppar
1 dl riven grön
gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
½ krm socker
salt
några
droppar grön eller röd hushållsfärg för färgens skull
Blanda allt och smaka av med salt.
Servera med:
8 st tortillabröd
Chutney
2 avokador skivade
limeklyftor
skivade tomater
syltad rödlök
Skivad paprika
Lite olika såser
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar