tisdag 5 januari 2016

Vridna baguetter

Ett bröd som är lättbakat och som bara blir godare om det får jäsa länge.
Den jästa degen skall inte knådas utan bara hällas ut på ett väl mjölat bord och sedan bara skäras i tre delar och bara formas eller fösas ihop till avlånga baguetter. Kan det bli enklare!!





25 gr jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
1,3 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt saltet och honungen och lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet och mjölet. Arbeta degen ordentligt.
O.B.S. degen är lös.
Smörj en bunke med lite olja (för att degen skall lossa lätt) och lägg i degen.
Låt jäsa under duk i ca 2 timmar.

Värm ugnen till 275 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Häll ut den väl jästa degen på ett rikligt mjölat bord (knåda inte) och dela degen i tre delar med en vass mjölad kniv.
Forma eller fös ihop degbitarna till avlånga baguetter och vrid dem lätt när du lägger över dem på plåten.
Snitta bröden med en vass kniv och låt dem jäsa ca 15 minuter.

Släng in ½ dl vatten i ugnen och vänta 15 sekunder. Ställ in plåten och grädda
bröden ca 5 minuter i 275 grader och sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 15-20 minuter eller tills fin färg.
Låt kallna utan duk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar