Ljuvliga citronbitar med stark citronsmak slinker alltid ner. Serverar man dem med lite jordgubbar eller med andra färska bär så blir de rena bakelserna.
Bitarna måste serveras kalla så krämen får den rätta konsistensen.
Ugnstemperatur 200 grader
Botten:
150 gr rumstemperat smör
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
rivet skall av 1 citron
6 msk pressad citronsaft
florsocker att strö över
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare.
Lägg ner smöret i små bitar och arbeta snabbt ihop degen.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 25 cm stor form.
Platta ut degen med mjölade fingrar i formen och nagga degen med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.
Vispa under tiden ihop ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt vetemjöl, rivet citronskal och citronsaft.
Häll fyllningen i den förgräddade degformen och grädda ytterligare ca 10-12 minuter.
Pudra rejält med florsocker över kakan och låt den kallna.
När den kallnat skär kakan i lagom bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar