Här använder jag både färsk och rökt lax. Rosépepparkornen på ovansidan av patén ger en extra touch på rätten.
Ugnstemperatur 200 grader i vattenbad
600 gr färsk lax
175 gr rökt lax
3 msk dill
1 tsk salt
1 krm krossad rosépeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm chiliflingor
2 ägg
4 dl grädde
100 gr skivor av rökt lax
Rosépeppar att strö över färsen.
Kör 600 gr färsk lax och 175 gr rökt lax i matberedaren till fin färs.
Tillsätt ägg, salt, dill och kryddor. Blanda ner grädden och kör till smidig färs.
Lägg hälften i botten på en smord avlång form. Lägg på skivor av rökt lax och fördela lite krossad rosépeppar över. Lägg över resten av färsen och banka till formen i bordet så att färsen sätter sig ordentligt. Strö över lite rosépeppar
Grädda i vattenbad i 200 grader ca 1 timma.
Låt svalna och servera med en härlig romsås.
Man behöver alltså 175 g rökt lax. Den ska man lägga i matberedaren. Sen ska man toppa med rökt lax. Borde inte den laxen ingå i gram vikten, dvs adderas till de 175 g?
SvaraRaderaOftast använder man de sämre bitarna på den rökta laxen till färsen (175g) och sedan de bästa skivorna (100g) till mitten.
SvaraRadera