Nu är apelsinerna saftiga och goda. Här har jag bakat en variant på sockerkaka med apelsin.
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 75 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk kanel
- finrivet skal av 2 apelsiner, välj ekologiska helst
- 0,5 dl pressad apelsin
- 50 gram, ca 1 påse mandelspån eller grovhackad skållad mandel
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita.
- Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft.
- Smörj och bröa en sockerkaksform.
- Smält smör och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
- Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften.
- Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
- Häll smeten i formen.
- Strö på mandelspån.
- Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 30 min.
- Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
- Ta ut apelsinkakan och lägg på chokladbitar som får smälta. Dra ut chokladen jämt med en kniv.
- Garnera med hackad mandel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar