lördag 15 februari 2014

Apelsinkaka med chokladtopping

Nu är apelsinerna saftiga och goda. Här har jag bakat en variant på sockerkaka med apelsin.



  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • finrivet skal av 2 apelsiner, välj ekologiska helst
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • 50 gram, ca 1 påse mandelspån eller grovhackad skållad mandel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita. 
  3. Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft. 
  4. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  5. Smält smör och låt det svalna.
  6. Vispa ägg och socker pösigt.
  7. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
  8. Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften. 
  9. Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Strö på mandelspån.
  12. Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 30 min.
  13. Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
  14. Ta ut apelsinkakan och lägg på chokladbitar som får smälta. Dra ut chokladen jämt med en kniv.
  15. Garnera med hackad mandel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar