måndag 17 december 2012

Inlagd sill

Inlagd sill är ett måste på julbordet. Utgår man från 1-2-3 lagen funkar det alltid:
1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Garnera gärna sillen med lite rödlök, purjolök och krossad kryddpeppar.
Man kan använda färdig inläggningssill, men den är oftast rätt salt, så vattna ur den 1 timme.

Vattna ur saltsill:. Sillen läggs i rikligt med kallt vatten. Minst 3-4 liter vatten för fyra filéer. Sillfiléer vattnas ur i 6-8 timmar. Man kan påskynda urvattningen genom att byta vatten ett par gånger. Får sillfiléerna ligga för länge i vatten blir den för mjuk i konsistensen och tappar smaken.
Det bästa är att provsmaka en bit.







4 st urvattnade sillfiléer

Ättikslagen:

0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 st rödlök i skivor
1 st liten morot i skivor
8 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad

Garnering:
1 st liten rödlök i ringar
5 - 6 cm purjolök, skivad
st kryddpeppar, krossade


Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna.
Lägg ner sillfiléerna i lagen och låt stå minst 24 timmar i kylen.
Garnera med lite lökringar och krossade kryddpepparkorn vid servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar