Denna moussaka doftar Grekland och semester. För visst längtar man till solen just nu.
En moussaka behover inte bara innehålla äggplanta, det funkar utmärkt att ta hälften potatis och hälften äggplanta eller bara ta potatis. Men potatisen måste vara kokt. Man kan också använda
nötfärs men det blir godare med lammfärs.
Ugnstemperatur 200 grader.
För 8 pers.
3 st äggplantor (auberginer)
1 citron
8 -10 st potatisar, kokta
salt
Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen.
Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd.
Låt stå och vätska av sig ca 20 - 30 minuter.
Torka av dem och stek dem i stekpanna ca 1 minut på varje sida.
Skiva potatisen i skivor.
Lammfärsröra:
500 gr lammfärs
2 gula lökar, hackade
2 - 3 klyftor vitlök, hackade
1 burk krossade tomater
2 msk kalvbuljong
2 msk tomatpuré
1 krm timjan
1 tsk kanel
½ tsk riven musknötsalt och peppar
Stek lammfärsen i en stekpanna och tillsätt den hackade löken och vitlöken.
Häll i krossade tomater, kalvbuljong, tomatpuré, timjan, kanel, muskotnöt
och salta och peppra.
Låt koka ihop ca 10 minuter.
Gör under tiden ostsåsen.
Ostsås:
3 dl mjölk
25 gr smör
2 msk mjöl
2 dl riven ost
1 krm muskotnöt, riven
2 ägg, vispade Smält 25 gr smör i en kastrull och tillsätt mjölet. Häll i lite i taget av mjölken. Lägg i osten och krydda med muskotnöt, salt och peppar. Vispa upp äggen pösigt med visp. Ta bort såsen från värmen och rör försiktigt ner äggsmeten i ostsåsen. Varva aubergineskivorna och potatisskivorna med lammfärsröran i en smord ungsfast form. Häll över ostsåsen och grädda ca 45 minuter i 200 grader. Täck med bakplåtspapper på slutet. Servera med sallad och ett gott bröd. | |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar