onsdag 14 mars 2012

Kantarellpaj med bacon

Bacon och svamp passar väldigt bra ihop. Så en paj med kantareller och bacon blir jättegod.
Kantareller har vi mycket av i frysen, men man kan även använda karljohansvamp eller champinjoner.
Baconet tillför mycket sälta, så ta det vackert med saltet.





Ugnstemperatur 200 grader.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.


Sätt ugnen på 200 grader,
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.


Fyllning:
250 gr förvällda kantareller (ca ½ kg färska)
1 gul lök, finhackad
1 pkt bacon (140 gr)
1 msk smör
3 dl riven västerbottenost

1 tsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
Salt och peppar efter smak


Skiva baconet i 3 cm skivor. Hacka löken. Börja med att steka baconet, lägg i löken och kantarellerna och låt allt få fin färg.
På slutet av stekningen tillför 1 msk smör (för smakens skull).
Fördela svampfyllningen och osten i det förgräddade pajskalet.
Krydda med torkad eller färsk timjan.
Vispa ihop ägg och mjölk och salta och peppra.
Häll över äggsmeten över svamp/ostfyllningen.
Grädda på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg. 
Ca 30 - 35 min i 200 grader.
Servera med en god sallad.






1 kommentar:

  1. Jättegod.Tog dock två paket bacon för lite mer sälta och smak!

    SvaraRadera