söndag 10 maj 2020

Chutney med rabarber och chili

En härlig och smakrik chutney till grillat kött eller bred på lite på laxsidan innan ni grillar. För nu börjar äntligen rabarbern växa i trädgården. Passa på att laga chutney med rabarber och chili nu inför sommaren, för den är verkligen beroendeframkallande god.
Syltsocker gör att hållbarheten blir utmärkt.



Tillagningstid: 60 min.
500 g rabarber
2 röda lökar, finhackade
3 msk ättikssprit (12%)
3/4 dl vatten
5 dl syltsocker
1 tsk mald ingefära (eller 1,5 msk riven färsk)
1 1/2 msk currypulver
2 tsk salt
2 röda chilifrukter, finhackade (om du inte vill ha den då stark, ta bort kärnorna)
6 st torkade aprikoser, finhackade
I msk HP-sås
1 tsk Worcestershiresås

Skala och skiva rabarbern i 1 cm bitar. Hacka löken fint.
Lägg rabarber/lökhacket i en kastrull.
Häll på ättikssprit och vatten. Låt koka ihop ca 10 minuter utan lock.
Tillsätt syltsocker, ingefära, curry, salt, röd chili, aprikoser, HP-sås och Worcestershiresås.
Låt allt koka på svag värme ca 40 minuter. Rör om då och då. Tillsätt mer vatten om den ser torr ut.
Se till att det inte bränner fast i botten.
Häll upp på varma burkar. Ställ burken upp och ner, så bildas det vaccum i burken när den kallnar.
Förvara chutneyn kallt.
Låt stå några dagar och mogna, då blir den perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar