måndag 8 juli 2019

Frityrsmet till fish and chips


En perfekt smet att laga fish and chips med. Man kan även använda smeten till att laga kycklingfilé (chicken nuggets), räkor, bläckfisk, biff eller fläsk. Det är bara att testa sig fram.
Skall man fritera banan tillsätt 1 msk bakpulver i smeten och byt ölen till iskallt vatten eller kolsyrat vatten.
Lite extra överkurs är att doppa lätt i en tallrik med panko (japanskt ströbröd), efter man doppat i frityrsmeten.

2 dl vetemjöl
matolja, hur mycket man behöver beror på vilken olja man använder
salt
2 dl öl
2 st äggvitor

Vispa ihop mjölet och saltet med matoljan till en ganska tjock smet.
(det gör smeten klumpfri, homogen och fin)
Tillsätt öl (ölen ger en otroligt god smak och kolsyran gör smeten luftig och fin)
Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri skål. 
Man skall kunna vända på skålen.
Vänd ner äggskummet försiktigt med en slickepott i mjöl/öl blandningen.
Låt stå och och dra en stund.

600 g torsk eller kolja i lagom bitar
2-3 dl vetemjöl i djup tallrik
salt
frityrolja, ca 3 liter

Mjölet kan man smaksätt med curry, paprikapulver eller vad man vill.
Vänd ner fiskbitarna i mjölet och klappa in mjölet på fiskbitarna.
Doppa ner varje fiskbit i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan.
Fritera fisken i 175-180 grader tills fin färg.
Servera med tatarsås och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar