Nu
finns det massor med trattisar i skogen. Passa då på att laga denna
festliga soppa. Grönmögelosten är ett måste i denna soppa, det är den
som gör soppan så speciell. Servera soppan med ostgratinerade smörgåsar,
så blir det en hel måltid. Denna soppa blir ännu godare om man gör den
en dag i förväg.
1 liter trattkantareller och gärna några vanliga kantareller
1 gul lök eller 2 st schalottenlök, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
½ dl mjöl
0,8 liter vatten
1 st svamp eller grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt + peppar
2,5 - 3 dl grädde eller crème fraiche eller hälften av varje.
½ krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Lite timjan
3- 4 msk grönmögelost eller gorgonzola
konjak eller portvin, ej nödvändigt men höjer smaken
persilja eller gräslök
Skär
svampen i bitar. Lägg ner den i pannan. Låt all väska koka bort, innan
du steker svampen i smör tillsammans med löken och vitlöken. Stek tills
fin färg. Tillsätt
vetemjölet och rör om, späd med vatten och lägg ner buljongtärningen.
Koka på svag värme 20 minuter för att få fram alla smaker.
Tillsätt
grädde och koka upp. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och timjan,
cayennepeppar samt citronsaft. Lägg i osten och koka ytterligare på låg
värme 7-8 min. Tillsätt lite konjak eller portvin på slutet. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Garnera med persilja eller gräslök och kanske med några stekta trattisar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar