söndag 8 oktober 2017

Kantarellsoppa med grönmögelost

Nu finns det massor med trattisar i skogen. Passa då på att laga denna festliga soppa. Grönmögelosten är ett måste i denna soppa, det är den som gör soppan så speciell. Servera soppan med ostgratinerade smörgåsar, så blir det en hel måltid. Denna soppa blir ännu godare om man gör den en dag i förväg.



1 liter trattkantareller och gärna några vanliga kantareller
1 gul lök eller 2 st schalottenlök, finhackade

1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
½ dl mjöl
0,8 liter vatten
1 st svamp eller grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt + peppar
2,5 - 3 dl grädde eller crème fraiche eller hälften av varje.
½ krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Lite timjan
3- 4 msk grönmögelost eller gorgonzola
konjak eller portvin, ej nödvändigt men höjer smaken
persilja eller gräslök

Skär svampen i bitar. Lägg ner den i pannan. Låt all väska koka bort, innan du steker svampen i smör tillsammans med löken och vitlöken. Stek tills fin färg. Tillsätt vetemjölet och rör om, späd med vatten och lägg ner buljongtärningen. Koka på svag värme 20 minuter för att få fram alla smaker.
Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och timjan, cayennepeppar samt citronsaft. Lägg i osten och koka ytterligare på låg värme 7-8 min. Tillsätt lite konjak eller portvin på slutet. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Garnera med persilja eller gräslök och kanske med några stekta trattisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar