måndag 16 oktober 2017

Äpplepaj med mandeltosca

En härlig äpplepaj med knäckig Tosca som är bakad med äpplen från trädgården slinker alltid ner. Mums!

Ugnstemperatur 200 grader
ca 12 bitar

Pajdeg:
125 g smör, kallt
3,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten

Fyllning:
3 äpplen, skalade och kärnfria i klyftor

Tosca:
100 g smör, smält
100 g flagad eller hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde

Blanda snabbt ihop pajdegen i matberedare eller för hand.
Kläm fast en rund bit bakpapper i en springform (max 26 cm/diameter).
Tryck ut degen i formen jämnt. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Under tiden skalar man och kärnar ur äpplena och delar dem i klyftor.
Fördela klyftorna i det gräddade pajskalet.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt koka ihop på svag värme tills den tjocknat något.
Bred smeten jämnt över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills fin färg.
Servera med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar