En härlig äpplepaj med knäckig Tosca som är bakad med äpplen från trädgården slinker alltid ner. Mums!
Ugnstemperatur 200 grader
ca 12 bitar
Pajdeg:
125 g smör, kallt
3,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Fyllning:
3 äpplen, skalade och kärnfria i klyftor
Tosca:
100 g smör, smält
100 g flagad eller hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde
Blanda snabbt ihop pajdegen i matberedare eller för hand.
Kläm fast en rund bit bakpapper i en springform (max 26 cm/diameter).
Tryck ut degen i formen jämnt. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Under tiden skalar man och kärnar ur äpplena och delar dem i klyftor.
Fördela klyftorna i det gräddade pajskalet.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt koka ihop på svag värme tills den tjocknat något.
Bred smeten jämnt över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills fin färg.
Servera med glass eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar