1 st gul lök
2 st morötter
3 st potatisar
½ st litet blomkålshuvud
2 -3 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
6 st tomater
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk färsk basilika
2 st timjankvistar
2 -3 msk tomatpuré
0,5 krm svart peppar
1 nypa salt
Så här gör du:
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och vitlöken. Skär potatis, blomkål och morot i tärningar. Fräs det hackade i en gryta. Dela tomaterna i 4 delar, lägg dem i grytan och tillsätt vatten och buljongtärning.
Lägg i hela kvistar med timjan, basilikabladen och tomatpuré.
Koka i 15 minuter under lock. Rör om då och då.
Ta bort timjankvistarna.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen till krämig soppa.
Smaka av med peppar och salt.
Servera med lite fetaoststavar, en klick pesto och ett gott bröd.
Pesto:
1.5 dl färsk basilika
½ krm salt
0.5 krm svartpeppar
1 klyfta vitlök
2 msk rostade solroskärnor
1 dl olivolja
3 msk parmesan, riven
Lägg allt i mixern och mixa till krämig konsistens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar