fredag 20 september 2013

Piri piri räkor med grönsaker, ris och aiolisås




För 2 person(er)

12 st stora räkor med skal
½ dl olja
3 st vitlöksklyftor
½ st röd chili, utan kärnor
persilja
½ tsk sambal oelek
½ tsk torkad pipi piri eller chili flakes
1 nypa flingsalt
½ st citron. saft
1 msk vitt vin
                          
Finhacka vitlöken, skiva chilin och hacka persiljan.
Slå i lite av oljan i stekpannan.
Fräs vitlöken och chilin i ca 1-2 min.
Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.
Tillsätt resten av oljan, låt puttra någon minut.
Tillsätt vitt vin, persilja och pressad citron. Lägg i räkorna.
Låt räkorna bli varma.
Servera med kokta grönsaker efter säsong och med kokt ris och aioli.

Aioli (Vitlöksmajonnäs) att servera vid sidan om.
För 4 pers.

1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl majsolja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1 ½ tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
1 ½ krm salt
3-4 vitlöksklyftor

Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur. Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan. Först droppvis, sedan i en fin stråle.
Rör hela tiden kraftigt.
Bland i vinägern. Rör ner crème fraichen.
Rör i tomatpurén, cayennepeppar och salt samt pressa i vitlök.


En lättare variant av aioli

1,5 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
2 tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
lite salt

Blanda allt utom saltet, smaka av och salta efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar