Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
onsdag 14 november 2012
Lök- och ansjovispaj
En god paj passar alltid. Denna fick det bli när vi hade ansjovisfiléer kvar efter ha gjort en härlig kalops. För till kalopsen använde jag bara spadet. Förgrädda pajskalet, det blir för blött annars.
Västerbottenost köper jag i stora bitar och river ner och fryser, så det alltid finns hemma.
Ugnstemperatur 200 grader
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 - 3 msk kallt vatten
1 krm salt
Blanda ihop degen i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en smord pajform ca 30 cm i diameter. Låt stå kallt ca 20 minuter.
Förgrädda pajbottnen ca 8 -10 minuter i 200 grader.
Fyllning:
500 gr gul lök
10 - 12 ansjovisfiléer
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk tomatpuré
3 dl riven ost, gärna Västerbotten
lite malen svartpeppar
Hacka löken och stek den på medelvärme tills den mjuknar, ca 5 minuter.
Vispa upp äggen och tillsätt grädden och mjölken. Lägg i 1 msk tomatpuré och lite svartpeppar..
Fördela löken och osten på pajen, lägg på ansjovisfiléerna och häll över äggstanningen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar