En både lättlagad och god kaka med lång hållbarhet. Det är inget bakpulver i kakan.
Ugnstemperatur 175 grader
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 st äpplen, skalade och urkärnade i tunna klyftor
1 tsk kanel
½ tsk malen kardemumma
Toscaglasyr:
50 g smör
0,75 dl socker
½ tsk vaniljsocker
50 g mandel, flagad
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk eller grädde
Vispa ägg och socker luftigt och vitt. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl och vaniljsocker i smeten och tillför smöret. Blanda väl.
Häll smeten i en bröad form.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda klyftorna med kanel och kardemumma och tryck ner dem i smeten.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader.
Toscaglasyr:
Smält smöret och lägg i allt socker, blanda i mandelflagorna och mjölet. Häll i mjölken. Rör ihop.
Fördela den varma glasyren över kakan och grädda igen på 200 grader ca 8-10 minuter eller tills fin färg.
Låt kallna och njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar